✔ 100% verse dadels   ✔ Duurzame teelt

✔ Gratis verzending Benelux & Duitsland vanaf € 50,-

Nederlandse Site Engelse site

Dadels en cultuur: symbolische betekenis en traditionele feesten

Je kent dadels als fruit, maar wist je dat het symbool dadels binnen diverse culturen en religies een belangrijke rol speelt? Niet alleen zien we het symbool dadels terug binnen de Islam, maar ook binnen religies zoals het Hindoeïsme en het Judaïsme. In deze blog vertellen we je meer over de symbolische betekenis van dadels. Hierbij gaan we dieper in op een aantal van de traditionele feesten waarbij dadels een rol spelen. Feestelijke hapjes bestellen, met een nadruk op dadels, doe je bij onze webshop.

De symbolische betekenis van dadels

Het symbool dadels heeft meerdere betekenissen. Hieronder zetten we een aantal verschillende betekenissen voor je op een rij.

Overvloed

Om te begrijpen waarom dadels symbool staan voor overvloed, is het aan te raden een afbeelding van een dadelpalm op te zoeken. Een dadelpalmtak is vrijwel altijd beladen met een overvloed aan dadels. Het lijkt haast wel alsof er eindeloos veel dadels zijn. Maar je kunt overvloed ook relateren aan wat er in een dadel zit: een overvloed aan vitamines, mineralen, vezels en andere gezonde stoffen. Daarnaast zorgen dadels sneller voor verzadiging. Je hebt er niet veel nodig voor een vol gevoel. Met een overvloed aan dadels ben je een gezegend mens.

Zuiverheid

Zuiverheid is een belangrijk begrip waar op meerdere manieren naar verwezen wordt in de Koran. Zo is er ‘khalasa’: rein of zuiver worden. Maar je hebt ook ‘akhlasa’: iets reinigen. Daarnaast is er ‘ikhlaas’: zuivering van je geloof en intentie, met als hoger doel oprechtheid in je aanbidding. Dadels worden gezien als een zuiverend fruit. Daarom is dit het fruit waarmee het vasten verbroken wordt. Niet voor niets staat in de Koran: als hij geen dadels kan vinden, moet hij zijn vasten met water verbreken, want water is zuiver. Net als onze dadels.

Gastvrijheid

Daarnaast staat het symbool dadels voor gastvrijheid. Dit is een fruitsoort die je deelt met anderen. Je laat zo aan mensen zien dat ze welkom zijn. Daarom worden dadels vaak op bruiloften geserveerd in de Arabische cultuur. Vanuit de Koran is de traditie geboren om mensen te verwelkomen met dadels en melk. De profeet Mohammed zou, volgens de Islamitische overlevering, het vasten breken met melk en een oneven aantal dadels.

Traditionele feesten en dadels

Niet alleen heeft het symbool dadels verschillende betekenissen, maar het speelt ook een belangrijke rol bij diverse traditionele feesten. Hieronder bespreken we een aantal van deze traditionele feesten en de rol die dadels hierin spelen.

Ramadan

Hierboven vertelden we je al dat de profeet Mohammed het vasten zou hebben doorbroken met melk en een oneven aantal dadels. Om deze reden breken veel moslims tijdens de Ramadan het vasten met een dadel. Dit nuttigen zij als onderdeel van de Iftar, de maaltijd na zonsondergang. Dankzij de vele vitamines, mineralen en vezels is een dadel het ideale fruit om je te helpen te herstellen van het vasten. De zuiverende werking van deze steenvrucht speel hier ook een rol bij.

Divali

Divali is het bekendste Hindoeïstische feest. Dit is het feest van het licht. Het licht verdrijft het kwaad. Vuil is één van de vormen dat het kwaad aanneemt. Zuiverheid is daarom een belangrijk thema. Hindoes maken hun huis grondig schoon ter voorbereiding op Divali. Ze eten een week lang geen vlees en consumeren geen alcohol. Dadels staan symbool voor zuiverheid. Het nuttigen van een dadel draagt bij aan het zuiveren van jezelf. Ook bij andere Hindoeïstische feesten zullen geregeld dadels geserveerd worden.

Pesach

Pesach is een bekend joods feest. Gevierd wordt dat God de joden naar het beloofde land leidde. De Sederavond is een belangrijk onderdeel van dit feest. Tijdens deze avond wordt de Sedermaaltijd gegeten. De Charosset is één van de onderdelen van deze maaltijd. Dit is een zoet smeersel dat onder meer bestaat uit dadels. Daarnaast spelen dadels een rol op Yom Kipoer. Na deze vastendag verorberen veel joden graag dadels.

Feestelijke hapjes bestellen

Feestelijke hapjes kopen doe je bij Yogi & Yousef. Via onze webshop bestel je de lekkerste dadels voor allerlei gelegenheden, waaronder traditionele feesten. Onze 100% verse dadels zijn lekker én gezond. Onze dadels worden op duurzame en eerlijke wijze geproduceerd. Perfect voor traditionele feesten, maar ook heerlijk en verantwoord als tussendoortje. Bestel nu jouw dadels bij Yogi & Yousef.

 • Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   31,90 View Product
  4.89
  (27)
 • Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   24,90 View Product
  4.89
  (28)
 • Out of stock Dadels (vers) extra zacht 750 gram
   9,90 View Product
  4.92
  (125)
 • chocolade dadels
   3,60 View Product
  4.81
  (169)
 • Dadelstroop
   3,00 View Product
  4.71
  (136)
 • Dadelpasta 3kg weergave in open doos
  Biologisch
   35,50 View Product
  4.63
  (8)
 • Biologische dadelpasta doos van 4 kilogram
  Biologisch
   9,90 View Product
  4.83
  (35)
 • Bio verse dadels zonder pit 3kg
  Biologisch
   43,90 View Product
  4.91
  (43)
 • Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   37,90 View Product
  4.83
  (121)
 • Bio verse dadels zonder pit 3kg
  Biologisch
   47,90 View Product
  4.89
  (65)
 • Box met extra zachte verse dadels - 3 kilo
   31,12 View Product
  4.73
  (98)
 • Dadels met chocolade - 1kg in doos
   34,90 View Product
  4.88
  (65)
 • Dadels (vers) extra zacht 750 gram
  Biologisch
   12,90 View Product
  4.95
  (208)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending Benelux & Duitsland

Vanaf € 50-

Duurzaam geproduceerd

in Saudie Arabië

100% Natuurlijke dadels

Direct van de palmboom

Veilig en snel afrekenen

Betaalmethodes

Yogi & Yousef nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van:

 • – Aanbiedingen
 • – Nieuwe producten
 • – Recepten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© YogiYousef

De waardering van www.yogiyousef.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1760 reviews.