De voedingswaarde van dadels in een sportdieet
Dadels en sport zijn een gouden combinatie voor je gezondheid. Hieronder tonen we je de voedingswaarde van een verse dadel van zes gram:
- 8 kcal energie
- 0 gram vet
- 0 gram verzadigd vet
- 9 gram koolhydraten
- 9 gram natuurlijke suikers
- 2 gram vezels
- 1 gram eiwit
- 0 gram zout
Verse dadels bevatten minder calorieën en minder suikers in vergelijking met gedroogde dadels. Hierdoor zijn ze een betere toevoeging aan je sportdieet.
Energieboost voor trainingen
Een andere relatie tussen dadels en sport is dat je deze steenvrucht kunt eten als energieboost voor trainingen. Deze vrucht is een goede energiebooster doordat het verschillende soorten natuurlijke suikers bevat. Zo herbergt een dadel natuurlijke suikers zoals glucose, fructose en sucrose. Ideaal voor momenten waarop je wel wat extra energie kunt gebruiken, zoals tijdens je trainingen. Daarom is het eten van een aantal dadels voor het sporten helemaal geen verkeerd idee.
Natuurlijke suikers hebben als bijkomend voordeel dat ze meer geleidelijk worden opgenomen door het lichaam in vergelijking met artificiële suikers. Dit komt doordat deze suikers gebonden zijn aan andere voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer dan als je kunstmatige suikers tot je neemt, waarbij snelle pieken en dalen voorkomen. Dergelijke suikers geven je een boost, maar ze leiden sneller tot een dip. Door de geleidelijke stijging van je bloedsuikerspiegel krijg je niet alleen een energieboost van natuurlijke suikers, maar heb je hier ook voor langere tijd profijt van tijdens het sporten door de constantere energielevering.
Herstel na inspanning
Je let niet alleen op wat je eet voor het sporten, maar het is net zo belangrijk om in de gaten te houden wat je na het sporten eet. Glucose, één van de natuurlijke suikers in dadels, sla je in jouw lichaam op als glycogeen. Dit levert energie aan je spiercellen tijdens het sporten. Tijdens een intensieve inspanning gebruik je niet alleen vrijwel al het opgeslagen glycogeen in je lichaam, maar je verliest vocht en spier- en rode bloedcellen worden afgebroken.
Het eten van koolhydraten en natuurlijke suikers na het sporten, via verse dadels, heeft een positief effect op de hersteltijd. De voorraad glycogeen binnen je lichaam wordt aangevuld, wat het herstel van je spieren bevordert. Tijdens iedere training of wedstrijd behaal je betere prestaties, want je kunt nog dieper gaan en nog beter herstellen. Zo verleg je jouw grenzen.
Rijk aan kalium
Kalium is één van de mineralen die dadels bevatten. Het reguleert zowel de bloeddruk als de vochtbalans binnen je lichaam. Daarnaast is dit mineraal van belang voor de samentrekking van je spieren en het geleiden van zenuwprikkels. Tijdens het sporten raakt je lichaam veel kalium kwijt. Verse dadels zijn een goede manier om weer aan kalium te komen.
Gemak en veelzijdigheid
Verse dadels bieden een scala aan gezondheidsvoordelen waar sporters veel profijt van zullen hebben. Dit verantwoorde tussendoortje bevat weinig calorieën, kan een energieboost voor trainingen geven, helpt bij het herstel na een fysieke inspanning en het is bovendien rijk aan kalium. Deze steenvrucht is een verantwoord tussendoortje, zowel voor als na het sporten. Zelf de voordelen van verse dadels ontdekken? Bestel nu deze vruchten via de webshop van Yogi & Yousef.
Bronnen
[1] Beelen, M., Burke, L.M., Gibala, MJ., en van Loon, J.C. (December 2010) Nutritional strategies to promote postexercise recovery. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 515-32. DOI: 10.1123/ijsnem.20.6.515
[2] Keast, D.R., O’Neil, C.E., Jones, J.M. (2011, June). Dried fruit consumption is associated with improved diet quality and reduced obesity in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004. Nutrition Research, 31, 6, 460-467. DOI: 10.1016/j.nutres.2011.05.009
[3] Kenniscenturm Suiker & Voeding. (n.d.). Suiker en sport. Geraadpleegd op 31 mei, van https://www.suikerinfo.nl/suiker-en-sport-1
[4] Van Loon, L.J.C. (n.d.). Suiker en sportprestaties. Geraadpleegd op 31 mei, van https://www.kenniscentrumsuiker.nl/actueel/115-suiker-in-perspectief/mentale-en-fysieke-conditie/nieuwsbrief-inhoudsopgave/361-suiker-en-sportprestaties
[5] Vitamine informatie bureau (n.d.). 10x sportvitamines en -mineralen. Geraadpleegd op 31 mei, van https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/10x-sportvitamines-en-mineralen-536/