
Tijdens de zwangerschap kan het eten van dadels een aantal positieve effecten teweeg brengen. In dit artikel worden de voordelen en positieve effecten die dadels hebben op zwangere vrouwen benoemd en uitgelegd.
De positieve effecten:
Spontane bevalling
In een onderzoek waren er twee groepen zwangere vrouwen onderzocht: één groep kreeg 4 weken voor de uitgerekende datum zes dadels per dag te eten, terwijl de andere groep vrouwen dat niet kreeg. Er was sprake van een spontane bevalling in 96% van de gevallen in de dadel-consumerende groep, tegenover 79% van de bevallingen in de niet-dadel groep. De conclusie van dit onderzoek luidde daarom ook: de consumptie van dadels vier weken voor de uitgerekende datum kan ervoor zorgen dat medische inleiding van de bevalling niet nodig is. [1]
Een ander onderzoek lijkt deze bevinding ook te bevestigen. Vanaf week 37 kreeg een groep vrouwen 70 – 75 g dadels per dag, terwijl de andere groep vrouwen geen dadels consumeerde. Ook uit dit onderzoek blijkt dat de groep vrouwen die dadels consumeerde, een gemakkelijkere, natuurlijke inleiding van de bevalling hebben dan de groep vrouwen die geen dadels at. [3]
Bloedverlies
Verder kunnen dadels ook invloed hebben op de hoeveelheid postpartum bloedverlies – vooral bij vrouwen die nog niet eerder een kind gebaard hebben. Twee groepen vrouwen werden tot tien dagen na de bevalling onderzocht op bloedverlies. De zogeheten interventiegroep consumeerde tijdens deze tien dagen 100 gram dadels per dag, terwijl de controlegroep dat niet deed. Bij de interventiegroep was het bloedverlies significant lager dan de controlegroep. Helaas hadden dadels geen effect op de duur (aantal dagen) van bloedverlies. [6]
Moedermelk
En dat is nog niet alles. Zo blijkt uit een ander onderzoek dat de consumptie van dadels, of fenegriek thee, de productie van moedermelk kan verhogen. Drie groepen vrouwen werden voor twee weken na de bevalling gevolgd: groep 1 dronk fenegriek kruidenthee, groep 2 at een aantal dadels per dag en groep 3 was de controlegroep. De conclusie van het onderzoek is dat beide fenegriek kruidenthee en dadels de productie van moedermelk lijken te verhogen na de bevalling. [2]
Het consumeren van dadels kan dus meerdere positieve effecten opleveren voor zwanger vrouwen. Gelukkig betekent het niet dat het consumeren van dadels tijdens de gehele zwangerschap ervoor kan zorgen dat de bevalling (te) vroeg begint. Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol in het opwekken van de bevalling en het lijkt erop dat dadels hier een invloed op uitoefenen. [5] Echter, er zijn nog andere hormonen die tijdens de zwangerschap een rol spelen, zoals progesteron. Het effect van oxytocine wordt geremd door dit hormoon, totdat het tijd is om de bevalling in te leiden. Pas als de progesteron-concentratie in het lichaam daalt, kan oxytocine de bevalling opwekken. [4] Het consumeren van dadels heeft dus geen invloed op het vroegtijdig opwekken van de bevalling en kunnen in alle stadia van de zwangerschap geconsumeerd worden.
Nieuwsgierig?
Bent u zwanger en benieuwd of dadels ook voor u een positief effect hebben op de zwangerschap? Bestel de dadels van Yogi & Yousef en ontdek helemaal zelf of dadels ook voor uw zwangerschap voor een positief effect kunnen zorgen.
Bronnen
[1] Al-Kuran, O., Al-Mehaisen, L., Bawadi, H., Beitawi, S., and Amarin, Z. (2011) The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. Journal of Obstetrics and Gynaecology 31 (1): 29-31. DOI: 10.3109/01443615.2010.522267
[2] El Sakka, A., Salama, M., and Salama, K (2014) The Effect of Fenugreek Herbal Tea and Palm Dates on Breast Milk Production and Infant Weight. Journal of Pediatric Sciences, vol 6. DOI: 10.17334/jps.30658
[3] Kordi, M., Meybodi, F.A., Tara, F., Nemati, M., and Shakeri, M.T. (2014) The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women. Journal of Midwifery and Reproductive Health, 2 (3). pp. 150-156. DOI: 10.22038/JMRH.2014.2772
[4] Spencer, T.E., and Bazer, F.W. (2004) Conceptus signals for establishment and maintenance of pregnancy. Reproductive Biology and Endocrinology, 2, 49. DOI: 10.1186/1477-7827-2-49
[5] Razali, N., Mohd Nahwari, S.H., Sulaiman, S., Hassan, J. (2017) Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 37 (5): 595-600. DOI: 10.1080/01443615.2017.1283304
[6] Yadegari, Z., Ali Akbari, S.A., Sheikhan, Z., Nasiri, M., and Akhlaghi, F. (2016) The effect of consumption of the date fruit on the amount and duration of the postpartum bleeding. The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecolgoy and Infertility, 18 (181). pp 20-27. DOI: 10.22038/IJOGI.2016.6631