Als je op zoek bent naar leuke ramadan recepten met dadels, ben je bij Yogi & Yousef aan het juiste adres. Deze recepten zijn niet alleen erg lekker, maar het zijn ook nog eens gezonde ramadan recepten. De ramadan van 2021 komt er alweer bijna aan. Het begin van de ramadan 2021 is op dinsdag 13 april in de avond en het eindigt op woensdag 12 mei. Tijdens deze heilige maand van inkeer wordt er vanaf de dageraad tot aan zonsondergang gevast. Gedurende deze periode is het extra fijn om na zonsondergang lekker te eten. Als je op zoek bent naar lekker én gezond eten, zijn onze ramadan recepten met dadels precies wat je nodig hebt. Ramadan mubarak!
Waarom kies je voor gezonde ramadan recepten met dadels?
Alhoewel de ramadan een tijd van vasten is, is het ook een periode waarin ’s avonds lekker gegeten wordt. Het vasten is een vorm van discipline, maar het is tevens een manier waarop onze empathie voor onze medemens die honger lijdt vergroot wordt. Door te vasten, realiseert men de waarde van goed eten. Hoe gezonder je tijdens deze periode eet, hoe beter je overdag het vasten vol kunt houden. Bovendien kleven er nog meer voordelen aan het gebruik van dadels voor recepten.
Dadels zijn van nature een zeer gezonde fruitsoort. Deze steenvrucht zit ten eerste boordevol vitamines en mineralen. Varianten van de vitamines A, B en C zijn in deze vrucht aanwezig. Daarnaast zijn belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, zink en kalium te vinden in de dadel. Ook staat de dadel erom bekend dat het vol vezels zit. Vezels hebben een positief effect op de darmflora, dragen bij aan een goede stoelgang, voorkomen diverse ziektes en geven een verzadigd gevoel. Dadels zijn hierdoor verantwoorde tussendoortjes, maar ook als onderdeel van gezonde ramadan recepten zijn deze vruchten uitstekend te gebruiken.
Lekkere ramadan recepten en eten
Hieronder zetten we een aantal van onze favoriete ramadan recepten met dadels voor je op een rij. Tijdens de ramadan herontdek je het belang van smaakvol en gezond voedsel. Dadels kunnen op diverse manieren in heerlijke recepten verwerkt worden.
Suiker- en olievrije Granola
Ingrediënten:
- 100 gr zachte ontpitte dadels/dadelspasta
- 65 gr pindakaas
- 60 ml water
- Halve tl vanille-extract
- Halve kaneel (halve theelepel)
- Snuf zout
- 240 g haver
- 60 g noten
- 60 g pompoenzaad
- 30 g kokosnootschilfers (30 g)
- 30 g kopje lijnzaad
Tijdens de ramadan zijn er veel mensen die extra vroeg opstaan zodat ze voor de dageraad nog een ontbijtje tot zich kunnen nemen. Zo houden zij het gedurende dag beter vol. Deze suiker- en olievrije Granola vult niet alleen uitstekend, maar het is ook nog eens bijzonder gezond en het geeft je een hoop energie om het meeste van je dag te maken.
Voor dit recept heb je een blender nodig. In deze blender voeg je de dadels, pindakaas, water, kaneel, vanille en zout. De pasta die hieruit ontstaat combineer je met de resterende ingrediënten. Hierna verdeel je de haver over een bakplaat en bak je dit in de oven. Dit doe je op 150 graden voor 30 tot 40 minuten. Vergeet niet om halverwege het geheel te roeren.
Chai-Spiced Zoete Aardappel Havermout
Ingrediënten:
- Chai-Spiced Sweet Potato Baked Oats
- 120 g gestampte zoete aardappel
- 40 g haver
- 120 ml amandelmelk
- 1 el lijnzaadmeel
- 25 gr chai-eiwitpoeder
- 1 theelepel dadelpasta
- 1/2 theelepel bakpoeder
Op zoek naar een zoete manier om jezelf in de avond te verwennen? Dan is dit Chai-Spiced Zoete Aardappel Havermout recept iets voor jou. Dit kleurrijke recept zit vol dadels, zoete aardappels en andere gezonde ingrediënten. Bovendien is het relatief eenvoudig om zelf te maken. Ten eerste verwarm je de oven voor op 200 graden. Plaats de ingrediënten in een ovenvaste kom en zorg ervoor dat het geheel goed gemengd wordt. Aan de hand van extra zoete aardappelen of chocola kun je de kom nog wat extra decoreren. Plaats het geheel nu 20 minuten in de oven. Je kunt het serveren met een schep yoghurt. Niet alleen is dit recept bijzonder lekker, maar het is tevens enorm voedzaam. Ideaal voor tijdens de ramadan.
Vegan Twix
Ingrediënten:
Voor de zandkoekjesbodem
- 82g kokosnootmeel
- 72g kokosolie, kamertemperatuur
- 3 theelepels sweet & toffee
Voor de karamel
- 7g ontpitte dadels, fijngesneden
- 4g maiszetmeel
- 150ml kokosnootcrème
- 72g ery-brons
- Zout
Voor de chocoladelaag
- 50g pure chocolade
- ½ theelepel kokosnootolie
Zoek je nog een lekker tussendoortje voor vooraf of na het eten? Of wil je beschikken over een verantwoorde snack voor de kinderen? In dat geval kun je kiezen voor dit Vegan Twix recept. Via de link kun je meer lezen over de instructies.
Dadelkoekjes
Ingrediënten:
Voor het deeg
- 1 bakje Bona (boter)
- 800 tot 900 gr bloem
- Snufje zout
- 1 ei
Voor de vulling
- 250 gr zachte dadels/dadelpasta
- 1 eetlepel oranjebloesemwater (mazhar)
- 1 theelepel kaneel
- Handje gepelde en gebakken amandelen, fijngehakt
- Handje sesamzaadjes
Extra
- Poedersuiker
Een recept met dank aan Ramadanrecepten. Dadelkoekjes zijn niet alleen lekker als tussendoortje in de avond, maar ze zijn ook meer dan geschikt voor het Suikerfeest. Stoom en maal ten eerste de dadels. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om via onze webshop kant-en-klare dadelpasta te kopen. Voeg hieraan de kaneel, amandelen, sesamzaadjes en het oranjebloesemwater toe en meng het geheel. Maak vervolgens kleine balletjes van dit mengsel. Tip: doe een beetje olie op de handen zodat het mengsel niet aan je handen blijft plakken.
Om het dadelmengsel plaats je vervolgens deeg, zodat ook hier een mooi klein balletje ontstaat. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak hier de dadelkoekjes in af voor zo’n 20 tot 25 minuten. Let goed op de kleur, want het is niet de bedoeling dat de koekjes bruin worden. Na het bakken heb je de optie om de koekjes te voorzien van poedersuiker.