✔ 100% verse dadels   ✔ Duurzame teelt

✔ Gratis verzending Benelux & Duitsland vanaf € 50,-

Nederlandse Site Engelse site

Dadels en suiker: hoe zit dat?

Er bestaan uiteenlopende verhalen over de relatie tussen dadels en suiker. De één zegt dat een dadel een suikerbom is, terwijl de ander zegt dat dadels juist gezond zijn dankzij de natuurlijke suikers die ze bevatten. Als je op zoek bent naar een gezonde snack voor tussendoor, zijn verse dadels een aanrader. Hieronder vertellen we je meer over hoe gezond dadels zijn en waarom je beter kunt kiezen voor verse dadels in plaats van gedroogde dadels. Daarnaast gaan we dieper in op de relatie tussen dadels en suiker. Tevens vertellen we je meer over de koolhydraten in dadels, of je dadels kunt eten als je diabetes hebt en waarom suiker vervangen door dadels een slim idee is.

Hoe gezond zijn dadels?

Dadels hebben de reputatie dat ze een gezonde steenvrucht zijn. Die reputatie is meer dan gerechtvaardigd. Ten eerste zitten verse dadels vol met vezels (1). Dit is niet alleen goed voor je darmflora, maar dadels leveren je hierdoor eerder een verzadigd gevoel op in vergelijking met andere tussendoortjes. Hierdoor zijn dadels perfecte tussendoortjes als je aan het diëten bent. Daarnaast zitten dadels bomvol vitamines en mineralen. Naast vitamines zoals A, B, E en K bevat een gemiddelde dadel ook mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, zink en magnesium. Hierdoor zijn dadels enorm gezond. In één van onze andere blogs vertellen we je meer over waarom dadels zo gezond zijn.

Bio verse dadels zonder pit 3kg

Welke dadels zijn gezond?

Bij veel supermarkten worden dadels in gedroogde vorm aangeboden. Vaak worden deze gedroogde dadels ook nog voorzien van een extra laagje suiker. Je kunt je wel voorstellen dat deze varianten niet zo gezond zijn. Als je dadels wilt eten, kun je het beste kiezen voor verse dadels (2). Zo is een dadel op zijn gezondst. Waar een verse dadel voor 30% uit suikers bestaat, is dit bij een gedroogde dadel 70%. Daarnaast is het soort dadel van invloed op hoe gezond een dadel is. Bij Yogi & Yousef maken we gebruik van de Dalia Sukkary. Dankzij de omgeving waarin deze dadel groeit, beschikt de Dalia Sukkary over nog meer gezonde voedingsstoffen in vergelijking met andere soorten. We vertellen je er meer over in deze blog.

Wat is de relatie tussen dadels en suiker?

Een verse dadel bestaat dus gemiddeld voor 30% uit suiker. Dit komt neer op ongeveer 2 gram suiker per verse dadel van 6 gram (3). Dit zijn natuurlijke suikers oftewel suikers die een stuk gezonder voor je zijn dan andere soorten suikers. Een groot voordeel van natuurlijke suikers is dat deze suikers op een natuurlijkere wijze door je lichaam worden opgenomen. Dit proces verloopt meer geleidelijk. Hierdoor veroorzaken de suikers in dadels minder schommelingen in je bloeddruk in vergelijking met andere soorten suikers. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat het eten van dadels je bloeddruk verlaagt.

Dadels in kleine giftbox

Zitten er koolhydraten in dadels?

Er zitten koolhydraten in dadels. Een groot gedeelte hiervan zijn de natuurlijke suikers. Als er in een verse dadel van 6 gram ongeveer 2 gram koolhydraten aanwezig zijn, zal 1.8 tot 1.9 gram hiervan bestaan uit suikers. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Eén van de koolhydraten die de dadel bevat is glucose. Onze hersenen kunnen niet zonder dit koolhydraat. Daarnaast is fructose aanwezig in dadels. Deze koolhydraten zijn een stuk gezonder dan sucrose, het koolhydraat dat in andere soorten suikers zit.

Dadels en diabetes: is er een positief effect?

Over de relatie tussen dadels en diabetes zijn de meningen verdeeld. Doordat er suikers aanwezig zijn in een dadel, ben je geneigd te denken dat dit de bloedsuikerspiegel zal laten stijgen. Toch is uit meerdere onderzoeken onder mensen met diabetes gebleken dat dadels helemaal niet zo’n sterk effect hebben op de bloedsuikerspiegel. In veel gevallen was er zelfs geen verschil te zien (4). Let hierbij wel op dat het gaat om verse dadels en niet om gedroogde dadels. Deze laatste variant heeft terecht een reputatie als suikerbom (5). Omdat het per individu kan verschillen, raden we aan om zelf eens te testen wat het effect van een dadel is op je bloedsuikerspiegel.

Verse zachte dadels creatie

Suiker vervangen door dadels

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de natuurlijke suikers in dadels een stuk gezonder voor je zijn dan geraffineerde suikers. Suikers vervangen door dadels is daarom een slim idee als je graag zelf baksels maakt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van dadelpasta, maar het is ook mogelijk om zelf dadelpasta te maken met behulp van onze extra zachte verse dadels zonder pit. Zo kun je zelf ontdekken hoe lekker het is om suiker te vervangen door dadels. Op zoek naar inspiratie? Bekijk in dat geval eens onze dadelrecepten.

Bronnen:

 • (1) Dadels: een ideale snoepvervanger, via Foodsandphotos
 • (2) Dadels zijn een lekker en gezond tussendoortje, of niet?, via Mindfoodhappiness
 • (3) Hoeveel koolhydraten zitten er in verse dadels?, via Voedingscentrum 
 • (4) Hoe gezond zijn dadels eigenlijk? Er zit toch veel suiker in?, via Blijsuikervrij
 • (5) Dadels, gezond of juist niet?, via Zlim 

 • Out of stock
  Biologisch
   30,00 View Product
  5.00
  (5)
 • Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   24,90 View Product
  4.89
  (28)
 • Out of stock Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   31,90 View Product
  4.88
  (24)
 • Biologische dadelpasta doos van 4 kilogram
  Biologisch
   9,90 View Product
  4.82
  (34)
 • Bio verse dadels zonder pit 3kg
  Biologisch
   43,90 View Product
  4.90
  (42)
 • Dadels met chocolade - 1kg in doos
   34,90 View Product
  4.87
  (62)
 • Bio verse dadels zonder pit 3kg
  Biologisch
   47,90 View Product
  4.89
  (65)
 • Box met extra zachte verse dadels - 3 kilo
   38,90 View Product
  4.73
  (96)
 • Dadels (vers) extra zacht 750 gram
   9,90 View Product
  4.92
  (123)
 • Dadelstroop
   3,00 View Product
  4.70
  (135)
 • Verse dadels extra zacht zonder pit - doos 3 kg
   37,90 View Product
  4.83
  (121)
 • Out of stock
  Biologisch
   12,90 View Product
  4.95
  (203)
Gratis verzending Benelux & Duitsland

Vanaf € 50-

Duurzaam geproduceerd

in Saudie Arabië

100% Natuurlijke dadels

Direct van de palmboom

Veilig en snel afrekenen

Betaalmethodes

Yogi & Yousef nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van:

 • – Aanbiedingen
 • – Nieuwe producten
 • – Recepten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© YogiYousef

De waardering van www.yogiyousef.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1721 reviews.