De dadel behoort tot de heerlijkste vruchten van nu. Deze steenvrucht zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Dadels worden in ons land gezien als een exotische vrucht. Maar is dat wel helemaal waar? In deze blog vertellen we je meer over waar dadels vandaan komen. Om alvast een tip van de sluier te geven: in Nederland groeien deze vruchten in ieder geval niet. In meerdere landen over de hele wereld komen dadels in de natuur voor. Hieronder vertellen we je meer over de landen waar dadels vandaan komen, wat dadels precies zijn en welke soorten dadels op dit moment populair zijn. Heb je nu al zin in verse dadels? In dat geval kun je verse dadels kopen bij Yogi & Yousef.
Wat is een dadel?
De dadel behoort tot de steenvruchten. Als vrucht behoor je tot de steenvruchten wanneer je een harde pit in het hart hebt. Naast dadels behoren ook vruchten zoals kersen, perziken, nectarines, pruimen en abrikozen hiertoe. Dadels groeien aan dadelpalmen. Dergelijke palmen zijn alleen te vinden in de warmere landen van onze planeet.
Hoe gezond zijn dadels?
Dadels zijn enorm gezond. De meest gezonde variant dadels zijn de verse dadels. In de meeste Nederlandse supermarkten tref je gedroogde dadels aan. In gedroogde vorm bevatten dadels meer suikers en calorieën. Bij Yogi & Yousef zit je goed als je op zoek bent naar verse dadels. Wat maakt verse dadels zo gezond? Ten eerste zitten dadels vol met vezels. Dit is niet alleen goed voor je darmflora, maar dankzij de verzadigende werking heb je eerder een vol gevoel. Daarnaast zitten er diverse vitamines in deze vrucht. Hierbij kun je denken aan vitamines A, B, C, E en K. Ook aan antioxidanten is er geen gebrek. Tot slot zijn dadels een bron van mineralen. In de meeste dadelsoorten zijn mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink aanwezig.
De afkomst van een dadel
Van oorsprong is de teelt in dadels begonnen in het Midden-Oosten. Wanneer deze teelt exact begonnen is weten we niet. Wat we wel weten is dat dadels al sinds 3.000 voor Christus gegeten worden. Tegenwoordig komt de meerderheid van de dadels voornamelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen. De grootste producent van nu is Egypte. Andere landen die veel dadels exporteren zijn Iran, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan en Algerije.
Welke soorten dadels zijn er?
Geschat wordt dat er over de hele wereld meer dan 1.500 soorten dadels bestaan. De omgeving waarin de dadels groeien heeft een grote impact op deze steenvruchten. Zo kan de bodem beïnvloeden welke voedingsstoffen in een dadel aanwezig zijn. Daarnaast kunnen dadels op diverse fronten verschillen. Hierbij kun je denken aan de grootte, de smaak, de zachtheid, de voedingsstoffen en de manier waarop de dadels verwerkt worden. Hieronder vertellen we je meer over een aantal van de bekendste soorten dadels van dit moment.
Medjoul dadels
Eén van de meest verkochte dadelsoorten van dit moment is de Medjoul dadel. Deze dadels komen uit het Midden-Oosten en vallen op door hun grootte. Deze dadel kan tot maar liefst 7 cm lang zijn. Door deze grootte zijn Medjoul dadels wel wat duurder dan andere dadelsoorten. De Medjoul dadel behoort tot de gezondste dadelsoorten van nu. Zo bevat deze variant onder meer kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
Deglet Nour
Ook de Deglet Nour dadel behoort tot de meest geïmporteerde dadels van dit moment. De Deglet Nour is goedkoper in vergelijking met de Medjoul dadels, maar tegelijkertijd is deze dadelsoort ook een stuk kleiner. De smaak is minder zoet in vergelijking met andere varianten. Vrijwel altijd wordt deze dadelsoort gedroogd verkocht. De meeste Deglet Nour dadels zijn afkomstig uit Tunesië en Algerije.
Dalia Sukkary
Onze persoonlijke favoriet is de Dalia Sukkary dadel. Het is niet voor niets dat Yogi & Yousef kiest voor deze soort dadel. Ten eerste is dit de dadel met de lekkerste smaak. Deze dadel is aangenaam zoet en heeft een karamelachtige smaak. Ook deze dadelsoort zit vol vitamines, mineralen en vezels. Wij bewerken onze dadels niet. Hierdoor weet je niet alleen zeker dat onze dadels heerlijk vers zijn, maar ook dat ze hun natuurlijke voedingsstoffen optimaal behouden. Bovendien worden er geen additieven zoals suikers en conserveringsmiddelen toegevoegd.
Waar komen onze dadels vandaan?
Onze Dalia Sukkary dadels zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, specifiek Saoedi-Arabië. Om de dadels zo gezond en lekker mogelijk te houden, worden de vruchten op een zo natuurlijk mogelijke wijze geproduceerd. Hierbij gaan we duurzaam te werk. Dankzij de vruchtbare bodem waarin deze dadels groeien, bevat de Dalia Sukkary dadel een aantal mineralen waar andere dadels niet over beschikken. Goede voorbeelden hiervan zijn koper en mangaan.
Dadels bestellen bij Yogi & Yousef
Loopt het water je in de mond nu je een hele blog over dadels hebt gelezen? Dat snappen wij maar al te goed. Via onze webshop kun je eenvoudig en snel dadels kopen. Deze 100% verse dadels zijn op een natuurlijke en duurzame wijze geproduceerd in Saoedi-Arabië. Bestel je voor meer dan €70,- aan dadelproducten? Dan is verzending gratis binnen de Benelux en Duitsland. Neem gerust een kijkje binnen onze online winkel.